رباتهای چت هوش مصنوعی مدل زبانی بزرگ (LLM) میتوانند در کارهای خلاقانه و موارد معمول – که نیازمند تفکر واگرا هستند – به صورتی بیمانند از یک انسان عادی عمل کنند و در برخی موارد حتی میتوانند به عنوان جایگزینی برای طوفان فکری شود.
یک مطالعه تازه که در ژورنال Scientific Reports منتشر شده است، نشان میدهد که رباتهای چت هوش مصنوعی مدل زبانی بزرگ (LLM) میتوانند در کارهای خلاقانه، مانند جایگزینی طوفان فکری در موارد روزمره که نیازمند تفکر واگرا هستند، عملکردی بیمانند از یک انسان معمولی ارائه دهند. این تحقیق، طبق گزارشات و با نقل از سایت TechDaily، افرادی که بالاترین امتیازات را در این ماموریتها به دست آوردهاند، همچنان از نظر نتایج از رباتهای چت برتر بهتر عمل میکنند.
تفکر واگرا یک نوع فرآیند ذهنی است که معمولاً با خلاقیت مرتبط بوده و بر تولید ایدهها و راهکارهای متنوع برای حل یک مسئله خاص تمرکز دارد. این نوع تفکر معمولاً با استفاده از وظیفه استفادههای جایگزین (AUT) ارزیابی میشود. در این وظیفه، شرکتکنندگان دعوت میشوند تا در مدت زمان کوتاهی ایدههای جایگزین برای یک شیء روزمره ارائه دهند. پاسخهای آنها بر اساس چهار معیار اصلی ارزیابی میشوند: تسلط، انعطافپذیری، اصالت و دقت.
خلاقیت هوش مصنوعی در برابر انسان
به گزارش وبسایت Nature، میکا کویویستو و سیمونه گراسینی پاسخها را از 256 شرکتکننده انسانی با استفاده از سه ربات چت هوش مصنوعی (ChatGPT3، ChatGPT4 و Copy.Ai) در وظیفه استفادههای جایگزین (AUT) برای چهار شی (یک طناب، یک جعبه، یک مداد و یک شمع) مقایسه کردند. این تحقیق، اصالت پاسخها را بر اساس ارزیابی فاصله معنایی (که میزان ارتباط نزدیکی پاسخ با مفهوم اصلی شی موردنظر را نشان میدهد) و همچنین خلاقیت ارزیابی نمود.
یک روش محاسباتی برای کمی کردن فاصله معنایی در مقیاس 0 تا 2 به کار گرفته شد، در حالی که ارزیابهای انسانی که از منابع اصلی پاسخها اطلاع نداشتند، خلاقیت را با ارزیابی از 1 تا 5 ارزیابی کردند. به طور متوسط، پاسخهای ایجاد شده توسط رباتهای چت به طور قابل توجهی بالاتر از پاسخهای انسانی برای فاصله معنایی (0.95 در مقابل 0.91) و خلاقیت (2.91 در مقابل 2.47) بودند.
پاسخهای انسانی در هر دو سنجش دامنه بسیار بیشتری داشتند. حداقل نمرات انسانها کمتر از پاسخهای هوش مصنوعی بود، اما حداکثر نمرات انسانها به طور کلی بالاتر بود. بهترین پاسخ انسانی از بهترین پاسخ هر چتبات در هفت دسته از هشت دسته امتیازدهی بهتر بود.
این یافتهها نشان میدهد که رباتهای چت هوش مصنوعی در حال حاضر قادرند حداقل به اندازه یک انسان معمولی ایدههای خلاقانه تولید کنند. با این حال، پژوهشگران در این مطالعه تنها عملکرد در یک وظیفه مشخص مرتبط با ارزیابی خلاقیت را مورد بررسی قرار دادهاند. آنها پیشنهاد میدهند که تحقیقات آینده میتوانند به بررسی چگونگی ادغام هوش مصنوعی در فرآیند خلاقانه برای بهبود عملکرد انسانی پرداخته و به این منظور دامنههای گستردهتری را مورد بررسی قرار دهند.